فهرست مطالب

مجله مطالعات و تحقیقات ادبی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی تسلیمی*، فاطمه امیری نیا، زهرا مشهدی کریمی صفحات 7-28

    از مطالعات فلسفی چنین برمی‏آید که در مقابل هستی برای خود، یک هستی دیگر به نام هستی برای دیگری وجود دارد؛ یعنی درحالی‏که به خود می‏اندیشیم، در وجود خود یک هستی دیگر می‏یابیم که وابسته به وجود من است. این مقاله قصد دارد تا پاسخی برای این پرسش بیابد: مفهوم دیگری با توجه به فلسفه وجودی در نمایش‏نامه دربسته اثر سارتر و یکلیا و تنهایی او اثر مدرسی به چه معنایی به کار رفته است. با توجه به پرسش پیش گفته، فرضیه نگارندگان تحقیق این است که مفهوم دیگری در دو اثر یادشده، به معنای هستی برای دیگری، یعنی هستی در برابر دیگران، است که عامل تعیین کننده و هدایت گر رفتار فردی در جامعه است. به منظور آزمایش فرضیه پژوهش، داده ها به روش کتابخانه ای از میان مجموعه ای از آثار فلسفی و ادبی گردآوری شد و بررسی داده ها به روش توصیفی و تحلیلی صورت گرفت. در پایان، فرضیه نگارندگان تایید و مشخص شد که مفهوم «دیگری» در فلسفه وجودی به‏درستی معنا شده‏ است.

    کلیدواژگان: دیگری، فلسفه وجودی، سارتر، مدرسی، هستی
  • بتول حیدری*، اسحق طغیانی، سید مهدی نوریان صفحات 29-56

    ویس و رامین، سروده فخرالدین اسعد گرگانی، از نخستین داستان های منظوم عاشقانه ادبیات فارسی است که در تاریخ ادبیات فارسی، از نظرگاه اخلاقی، مطرود شناخته شده است؛ زیرا نخستین داستان خیانت به پیوند زناشویی در ایران باستانی و اسلامی است، اما صرف نظر از محتوای آن، نمی توان منکر ارزش های ادبی، اجتماعی، فرهنگی و خاص بودن آن در میان آثار کهن ادبیات فارسی شد. اگرچه در این منظومه مطالبی خلاف اخلاق آمده است، اما عملکردهای ضداخلاقی شخصیت های داستان عللی دارد که توجه به آنها برای تحلیل منظومه از منظر نقد اخلاقی ضروری است. این نکات شامل شناخت شاعر و جامعه، معتقدات دینی موثر بر عملکرد شخصیت ها و شناخت چهارضلع اصلی مفاهیم منظومه: «خوش باشی»، «تقدیرگرایی»، «تقابل پیری و جوانی» و «عشق» است. می توان منظومه ویس و رامین را از لحاظ ادبی نمونه ای از مکتب هنر برای هنر و از لحاظ اخلاقی، نمونه ای از نسبیت اخلاق شخصیت های داستان دانست.

    کلیدواژگان: ویس و رامین، فخرالدین اسعد گرگانی، اخلاق، نقد اخلاقی، خوش باشی، تقدیرگرایی، عشق، تقابل پیری و جوانی
  • عبدالرسول شاکری*، مسعود فرهمند فر صفحات 57-76

    نقد ادبی یکی از بحث انگیزترین مفاهیم در مطالعات مربوط به ادبیات در کشورمان بوده است. گروهی آن را مفهومی یک سره غربی و در نتیجه کاملا وارداتی دانسته اند و گروهی دیگر سابقه آن را تا ایران پیش از اسلام به عقب برده اند. در این مقاله، با ایجاد تمایز میان اصطلاح بلاغت به مثابه امر پیشامدرن و نقد ادبی به منزله مفهومی مدرن، سیر تحولات نقد ادبی در ایران از سال های انقلاب مشروطه تا اوایل دهه 90 خورشیدی بررسی شده است. این تحولات در قالب چهار دوره: از آغاز تا 1320، 1320 تا 1357، از انقلاب تا اواخر دهه 70، و از اواخر دهه 70 تا اوایل دهه 90 بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که با وجود غلبه گفتمان نقد ادبی در مطالعات مربوط به ادبیات در چند دهه اخیر و به رغم نمونه های موفق، کاربست این مفهوم در خوانش متون برای رسیدن به موفقیت های بیشتر هنوز راهی طولانی در پیش دارد. در این میان، برآمدن و رواج مطالعات میان رشته ای و مسئله محور در خوانش متون در فضای جهانی دانشگاهی بر پیچیدگی وضعیت افزوده است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، بلاغت، تجدد، ترجمه، مطالعات میان رشته ای
  • حبیب الله عباسی*، زینب طلایی صفحات 77-91

    میان برخی فرهنگ ها و تمدن ها ، وجوه مشترک بسیاری یافت می شود، تا آنجا که می توان گفت اصل «آب در ظروف مرتبطه» میان برخی فرهنگ ها ساری و جاری است. ازهمین رو، تصوف در ایران حکم فلسفه در یونان را دارد، به ویژه تصوف دوره نخست،  قبل از سده ششم،  که از آن، دربرابر تصوف سده های بعد، یعنی تصوف قال و احتیال، به تصوف حال تعبیر کرده اند. هم اندیشه ها و مفاهیم موجود در تصوف این دوره و هم گفتار و کردار برخی صوفیان بنام به ویژه صوفیه خراسان موید این امر است. برای مثال، جلوه هایی از عقلانیت یونانی را، که در رفتار و گفتار سقراط آتنی متبلور شده، در رفتار و گفتار ابوسعید ابوالخیر میهنی می توان جست. در این مقال، با روش تحلیلی-توصیفی و رویکرد تطبیقی، هم قدرمشترک های موجود در گفتار و کردار سقراط آتنی و ابوسعیدابوالخیر را برشمرده ایم، و هم در اثبات اصل «آب در ظروف مرتبطه در یک سطح قرار می گیرد» کوشیده ایم.

    کلیدواژگان: فلسفه یونان، تصوف خراسان، سقراط، ابوسعید ابوالخیر، فردگرایی
  • نرجس قابلی*، سید احمد پارسا، عرفان رجبی صفحات 93-110

    یکی از شیوه های تحلیل متون ادبی بررسی ساختارگرایانه است. از شاخه های مورد توجه ساختارگرایان روایت شناسی است. گرماس، نشانه شناس لیتوانیایی، با توجه به تقابل های دوگانه و الگوی کنشی، به تبیین ساختار روایت و شخصیت های داستان پرداخته است. هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار حکایتی از مرزبان نامه با عنوان «ایراجسته و خسرو» و حکایتی از هفت پیکر با عنوان «فتنه و بهرام» با رویکرد ساختارگرایانه است که در ضمن پژوهش شخصیت ها و کنشگران حکایت ها و نیز تفاوت ها و شباهت های دو حکایت و نوع کنش ارزیابی می شود. نتیجه نشان می دهد دو حکایت از لحاظ روساخت همگون نیستند، ولی ژرف ساخت مشترکی دارند. کنشگر فاعل در حکایت «ایراجسته و خسرو» نقش مهمی در پیرنگ حکایت به عهده دارد، ولی در حکایت «فتنه و بهرام» مفعول (هدف) در جایگاه کنشگری فعال، فاعل یا قهرمان را به کنش ترغیب می کند.

    کلیدواژگان: ساختارگرایی، گرماس، کنشگر، شخصیت، مرزبان نامه، هفت پیکر
  • زهرا قنبرعلی باغنی*، شهین اوجاق علیزاده صفحات 111-130

    پدیده خودکامگی سازوکار روانی انسان برای فرار از جنبه های منفی آزادی در جامعه است. فروم معتقد است انسان برای فرار از رنج تصمیم گیری تسلیم قدرتی برتر می شود؛ بنابراین، انسان با خودکامگی دچار سه حس متضاد می گردد: یا با احساس ناتوانی دربرابر قدرت برتر تسلیم می شود (مازوخیسم)، یا خودبزرگ بینی و احساس تسلط بر دیگران دارد (سادیسم)، و گاه با هم زیستی مازوخیستی سادیستی با اجتماع ارتباط برقرار می کند که به ازدست دادن آزادی و استقلال فرد می انجامد. در اشعار بهبهانی، نمود این تلاش ها با دو رویکرد تسلیم و تسلط در نوع ملایم آن در اجتماع اطراف سیمین نمود پیدا می کند. این جستار با روش تحلیلی توصیفی به بررسی سازوکارهای روانی برای گریختن از جنبه های منفی آزادی از دیدگاه اریک فروم در اشعار بهبهانی می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که سیمین بهبهانی در اشعارش مانند فروم به یک کل نیرومند تسلیم می شود که گاه این کل نیرومند معشوق مقدس و گاه سرنوشت (تقدیر مقدر) و گاه معشوق زمینی سیمین است که یارای مقابله با آن را ندارد. همچنین، گاه سیمین در اشعارش با سیطره بر معشوق تا آنجا پیش می رود که از خداوند می خواهد که با تسلط مطلق بر او بتواند بی نهایت وی را رنج و آزار روانی دهد.

    کلیدواژگان: اریک فروم، سیمین بهبهانی، خودکامگی، سادیسم، مازوخیسم، ویرانگری
|
  • Ali Taslimi*, Fatemeh Amirinia, Zahra Mashhadi Karimi Pages 7-28

    Philosophical studies show that against existence for oneself, there is another being called existence for “the other”, i.e. as we think about ourselves, we find in our being another existence that depends on our existence. This paper seeks to answer the following question: what is the meaning of “the other” regarding the existentialism in Sartre’s play No Exit and Modarresi’s novel Yakolia va Tanhaei Ou? Considering the above question, the authors’ hypothesis is that the concept of “the other” in the two mentioned works means existence for the other, i.e. existence dependent on the other, which is the determining and guiding factor of individual behavior in the society. To test the research hypothesis, data was collected from a corpus of philosophical and literary works using the library method and was analyzed by the descriptive-analytical method. It followed that the authors’ hypothesis was confirmed and the meaning of “the other” was accordingly explained in existentialism.

    Keywords: Existence, Modarresi, Other, Philosophy of existence, Sartre
  • Batool Heidari*, Ishagh Toghyani, Sayyed Mahdi Nourian Pages 29-56

    Vis and Rāmin, by Fakhruddin Aschr('39')ad Gorgani, is one of the first love poems in Persian literature that has been morally rejected in the history of Persian literature as it is the first story of marital infidelity in both ancient and Islamic Iran. Regardless of the poem’s content, one cannot deny its literary, social, and cultural values as well as its unique status among the ancient works of Persian literature. Although the poem has immoral content, there are reasons behind the immoral actions of the characters in the story that need due attention to some points for the analysis of the poem from a moral criticism perspective. They comprise knowledge about the poet and the society, religious beliefs affecting the actions of the characters, and the four main themes of the poem: “pleasure”, “fatalism”, “conflict between seniority and youth” and “love”. Vis and Rāmin can be considered as a literary example of art for art’s sake doctrine and morally as an example of the moral relativity of the characters in the story.

    Keywords: Morality, Fakhruddin As'ad Gorgani, Fatalism, Pleasure, Love, Vis, Rāmin, Zoroastrian Religion
  • Abd- Al Rasoul Shakeri*, Masoud Farahmandfar Pages 57-76

    Literary criticism has been one of the most controversial issues in the study of literature in Iran. Some have considered it an entirely Western area of study and therefore imported to the country, while others have traced its history back to pre-Islamic Iran. By distinguishing between the two terms of rhetoric as a premodern subject and literary criticism as a modern area, this paper examines the evolution of literary criticism in Iran from the years of the Constitutional Revolution to the early 2010s. These developments have been studied in four historical periods: from the beginning to 1941, from 1942 to 1978, from the Islamic Revolution to the late 1990s, and from the late 1990s to the early 2010s. The results show that despite the dominance of the discourse of literary criticism in literary studies and its successful examples in the recent decades, the application of this area to reading texts still has a long way to achieve greater success. Meanwhile, the emergence and the prevalence of interdisciplinary and problem-oriented studies in reading texts in the global academic environment have added to the complexity of the situation.

    Keywords: Literary Criticism, Rhetoric, Modernity, Translation, Interdisciplinary Studies
  • Habib-Allah Abbasi*, Zeynab Talayi Pages 77-91

    There are so many similarities between some cultures and civilizations as to say that the principle of Communicating Vessels is common among them. Therefore, Sufism in Iran has the status of philosophy in Greece, especially the Sufism of the first period – before the sixth century – which has been interpreted as Sufism of the intuition in contrast to the Sufism of later centuries, i.e. Sufism of the rhetoric and of the deception. The ideas and concepts in the Sufism of the first period as well as the words and deeds of some famous Sufis, especially the Sufis of Khorasan, confirm this proposition. For example, manifestations of Greek rationality, crystallized in the behavior and speech of Socrates of Athens, can be found in the behavior and speech of Abu Sachr('39')id Abuchr('39')l-Khayr of Mihana. In this paper, using the analytical-descriptive method and the comparative approach, we have determined the commonalities in the words and deeds of Socrates and Abu Sachr('39')id Abuchr('39')l-Khayr, and have tried to prove the principle that “water stands at the same level in all communicating vessels”.

    Keywords: Greek Philosophy, Khorasan Sufism, Socrates, Abu Sa'id Abu'l-Khayr, Individualism
  • Narjes Ghabeli*, Sayyed Ahmad Parsa, Erfan Rajabi Pages 93-110

    Structural analysis is one of the methods for analyzing literary texts. A branch of interest to structuralists is narratology. Greimas, the Lithuanian semiotician, explains the structure of the narrative and the characters of the story using the dual contrasts and the actantial model. The aim of the current study is to investigate the structures of a story from Marzbān-nāma entitled “Irajasteh and Khosrow” and another story from Haft Peykar entitled “Fitnah and Bahram” using a structuralist approach. The characters and actors in the stories and the similarities and differences of the two stories and the type of actions are evaluated. The result shows that while the two stories have a common deep structure, they are not homogeneous in terms of their surface structure. The subject actor in the story of “Irajasteh and Khosrow” plays an important role in the plot of the story, while in the story of “Fitnah and Bahram” as an active actor, encourages the subject or the hero to act.

    Keywords: Structuralism, Greimas, Actor, Character, Marzbān-nāma, Haft Peykar
  • Zahra Ganbar Ali Bagheni*, Shahin Oujaq Alizadeh Pages 111-130

    Authoritarianism is the psychological mechanism of man to escape from the negative aspects of freedom in the society. Fromm believes that man surrenders to a superior power to escape the suffering of decision-making. Consequently, through authoritarianism man suffers from three opposing feelings: either one surrenders with a sense of powerlessness to a superior power (masochism), or one has arrogance and a sense of domination over others (sadism), and sometimes one communicates with the society through a masochistic-sadistic coexistence which leads to the loss of individual freedom and independence. In Behbahani’s poems, these mechanisms are manifested in the community around Simin with two approaches of submission and domination in their mild forms. Using an analytical-descriptive method, this paper examines the psychological mechanisms for escaping from the negative aspects of freedom in Behbahani’s poems from Eric Fromm’s perspective. The findings show that in Simin Behbahani’s poems – as Fromm asserts – she surrenders to a powerful whole that is sometimes the sacred love and sometimes destiny (fatalism) and sometimes the earthly love of Simin whom she cannot resist. Furthermore, occasionally in her poems, Simin goes so far as to dominate her beloved by asking God to be able to inflict endless psychological suffering on him through absolute domination.

    Keywords: Erich Fromm, Simin Behbahani, Authoritarianism, Sadism, Masochism, Destructiveness